1. Repeated exposure to small doses of whatever makes a person apprehensive is known as:

A. Systematic desensitization

B. Practice principle

C. Normal apprehension

D. Public fear assessment

2. A person that determines what is newsworthy is most likely known as a (n):

A. Reporter

B. Framer

C. Gatekeeper

D. Critic

3. Which of the following is NOT true?

A. Communication requires shared meaning

B. Communication is a set of behaviors

C. Communication is complex and proactive

D. Communication is reversible

4. Which of the following is NOT a type of distortion?

A. Leveling

B. Sharpening

C. Assimilation

D. Leaving Out

5. The human brain is an amazing machine. Research suggests that the brain has the capability to realize 500-700 words per minute. Oddly, no one speaks at such a tremendous speed. The difference between the speed at which the speaker speaks and the speed at which your brain can decode is known as:

A. Mind wondering

B. Boredom

C. Spare-brain time

D. Vocalization

6. ____________ are informal rules for interaction within a group.

A. Roles

B. Customs

C. Norms

D. Cultures

7. Which term best describes this scenario: While working on the project, Jane feels a strong sense of belonging to the group.

A. Hidden agenda

B. Cohesiveness

C. Supportiveness

D. Incorporation

8. The most effective way to settle interpersonal conflict is:

A. Avoiding

B. Accommodating

C. Compromising

D. Collaborating

9. The affirmative speaker in an academic debate upholds:

A. Burden of Rejoinder

B. Burdens Analysis

C. Burden of Proof

D. Harms Scenario

10. The first opposing speaker in a parliamentary debate is known as:

A. The Opposition

B. Member of the Opposition

C. Leader of the Opposition

D. Dissenting Member

Sample Short Answer:

11. What is the difference between hearing and listening?

12. List and describe three (3) types of noise that are barriers to effective listening.

13. List three (3) types of organizational patterns that can be used in a speech.

Sample Essay:

List and describe the three types of leadership we discussed in class. Select your personal style of leadership and explain why you think this style fits with your personality. Support your claim with evidence, explanation, and analysis. {HINT: A well supported claim would/should use the Toulmin model.} You may want to give examples related to any work experiences you may have.

NOTE:

This is offered as an example. These questions are not guaranteed to appear on any exam. Additionally, this is not to be used as your only study tool. This is offered to illustrate the format that I use for testing.

ANSWER KEY:

1. A

2. C

3. D

4. D

5. C

6. C

7. B

8. D

9. C

10.C

11. Hearing is a physical process. Hearing is when sound waves vibrate the eardrum. Listening is a psychological process that requires careful attention from the receiver in the communication event. Listening is an active process. Hearing, however, is a passive process.

12. Among others, we have physical, physiological, and psychological interference that distracts from the communication process.

13. Among others, you may use chronological, spatial relations, or cause/effect.